Den härliga staden Uppsala

Uppsala är en av mina favoritstäder i Sverige. Det är en mycket vacker stad med gamla anor. Jag gillar speciellt museet i gamla Uppsala.
Museet är naturligtvis knutet till gravplatserna. Här hittar man mer om de utgrävningar som pågått under århundraden och som historiker tycker är i högar, utan också hur debatter har ägt rum i hela historien som vilka som ligger begravda där. Du lär dig också om hur det var först glorifierade under nationell romantiska eran och då så väl dolda i skam efter andra världskriget händelser som inte ens unga Uppsalabor visste vad begravningsplatserna verkligen var när de i stället åkte på dem på vintern. Det som är intressantast tycker jag är att ingen med säkerhet vet vilka som ligger begravda här.


En annan favorit är Uppsala domkyrka. Denna katedral i gotisk stil är en av de äldsta i Sverige, om inte den äldsta och en av de största kyrkorna av alla de nordiska länderna med sina två 118 meter långa torn - lika hög som själva byggnaden är lång. Storan, kyrkoklockan hänger i domkyrkan, är Sveriges största kyrkklocka.
Många katedraler har helt enkelt blivit turistattraktioner. Men i denna kyrka fanns alla typer av aktiviteter i olika delar av domkyrkan. Konstruktionen började omkring 1260, invigningen ägde rum 1435 efter 175 års arbete. Nu är den alltså den största kyrkan i Skandinavien. Här finns flera unika arkitektoniska detaljer och ett stort antal högstkonstnärliga föremål från åtta århundraden vilket gör den till en fantastisk kyrka.


Jag tycker alla som har möjlighet att ska ta sig till Uppsala, det är en av Sveriges äldsta och intressantaste städer som ingen får missa. Det finns mängder med olika boendealternativ för den som skall stanna några dagar. Ska du boka hotell i Uppsala gör du det här. Turistbyrån hittar du här

RSS 2.0